Oedeemtherapie

 
Oedeemtherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie, dat zich richt op handhaving van de vochtregulering en probeert zwelling (oedeem) te voorkomen. Het systeem, dat de vochthuishouding reguleert is het lymfesysteem. Wordt dit beschadigd dan kan het voorkomen dat rond dat gebied vochtophoping ontstaat (oedeem).
 
Vochtophoping kan onder andere ontstaan door trauma (denk aan verstuikte, dikke enkel), onstekingen en allergieën, nierziekten, hart-en vaatziekten, veranderingen in de samenstelling van het bloed, operaties en bestraling. In onze praktijk komt oedeem het meeste voor bij borstkankerpatiënten. 
De oedeemtherapeut maakt gebruik van een aantal specifieke technieken om oedeemvorming tegen te gaan. Bart Coret en Janneke Hoeksma- den Hartog zijn in de NVFL-geregistreerde Oedeemtherapeuten bij Coret Fysiotherapie. Tevens lid van de FHOOC, het overlegorgaan van Culemborgse Oedeem- en Huidtherapeuten.
 
Een folder over Oedeemtherapie is in de maak en zal rond december 2012 klaar zijn. U kunt deze folder dan ophalen of aanvragen via deze site door ons een mailtje te sturen. Kijk ook op de website van NVFL , de landelijke vereniging van oedeemtherapeuten; hier vindt u alle informatie over lymfeproblematiek, oedeemtherapie en alles wat hiermee samenhangt.